Credit: Cambo Space
(បរទេស)៖ ការ៉ុត គឺជាបន្លែមើមពណ៌ទឹកក្រូចនេះពុំមែនគ្រាន់តែជាអាហារធម្មតា ដែលបរិភោគប្រចាំថ្ងៃប៉ុណ្ណោះទេ តែវានៅមានអ្វីៗជាករណីពិសេសច្រើនយ៉ាងទៀត ដែលអ្នកមិនធ្លាប់បានដឹង។
១. បរិភោគការ៉ុតច្រើនពេក ធ្វើឲ្យស្បែកមានពណ៌លឿង ព្រោះសារធាតុ Carotenaemia មានឥទ្ធិពលចំពោះស្បែក។ ប៉ុន្តែសារធាតុនេះមិនមានពិសពុលអ្វី ចំពោះរាងកាយនោះទេ វាគ្រាន់តែធ្វើឲ្យអ្នកមានស្បែកលឿងតែប៉ុណ្ណោះ។ សម្រាប់អ្នកខ្លះដែលចូលចិត្តស្បែកលឿង ដូចជាស្រ្តីខ្លះដែលចូលចិត្តលាបល្មៀតលើស្បែក ចូរសាកល្បងផ្លាស់ប្តូរមកបរិភោគការ៉ុត ឲ្យបានច្រើនវិញម្តងធានាថា ស្បែករបស់អ្នក នឹងឡើងពណ៌លឿងជាក់ជាមិនខាន។
២. ការ៉ុតខ្នាតមធ្យម មិនតូចមិនធំ អាចផ្តល់ថាមពល ២៤កាឡូរី, ខ្លាញ់ ០.៤ក្រាម, ជាតិសរសៃ (Fiber) ០.២ ក្រាម, និងបេតាការ៉ូទីន ៤.២៦៥ក្រាម។ បេតាការ៉ូទីន នេះនៅពេលដែលចូលទៅដល់ក្នុងរាងកាយ នឹងបំប្លែងខ្លួនជាវីតាមីន A ចំនួន ៨១០មីក្រូក្រាម ដែលជាចំនួនគ្រប់គ្រាន់សម្រាប់សេចក្តីត្រូវការ របស់រាងកាយក្នុងមួយថ្ងៃៗ។
៣. ស្ទើរមួយសតវត្សរ៍មុន ការ៉ុតមានពណ៌ច្រើនណាស់ ហើយការ៉ុតដែលគេនិយមគឺជាការ៉ុតពណ៌ស្វាយ។ ចំណែកការ៉ុតពណ៌ទឹកក្រូច ដែលមានក្នុងយុគសម័យនេះ បានទទួលការនិយមនៅក្នុងសម័យនេះ មានម្ចាស់ក្សត្រី អេលីហ្សាបេតទី ១ រហូតមកដល់សព្វថ្ងៃនេះ។ ដូច្នេះហើយបានជាសព្វថ្ងៃនេះ យើងឃើញមានតែការ៉ុតពណ៌ទឹកក្រូចមាននៅគ្រប់ទិសទី។ ឯការ៉ុតពណ៌ដទៃទៀត ត្រូវបានផុតពូជអស់។
៤. ប្រសិនបើអ្នកចង់ទិញការ៉ុត៖ អ្នកគួរជ្រើសរើសការ៉ុតដែលមានមើមខ្លីៗ ដែលគេអាចសង្កេតបានតាមរយៈសំបក។ ការ៉ុតដែលមានសំបកថ្លាៗ គឺជាការ៉ុតមានគុណភាពល្អ គឺវាខ្ចីស្រួយ ហើយមានរសជាតិផ្អែម។ បើជ្រើសរើសយកមើមចាស់ វាស្វិត ហើយរូបរាងពុំស្អាតល្អទៀតផង។
៥. ការ៉ុតជួយធ្វើឲ្យភ្នែកល្អ ដោយសារតែវាសម្បូរវីតាមីន A។ មនុស្សដែលខ្វះវីតាមីន A បណ្តាលឲ្យស្រទាប់កែវភ្នែកឡើងខ្មៅ ហើយធ្វើឲ្យកូនក្រមុំទ្រុឌទ្រោម ដែលជាមូលហេតុធំក្នុងការធ្វើឲ្យក្មេងៗក្នុងប្រទេសតតិយលោក ខ្វាក់ភ្នែកដោយសារតែខ្វះវីតាមីន A។




0 comments