Saturday, April 28, 2018

អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​និយាយថា ខ្ទឹមស​អាចជួយ​ទប់ស្កាត់​ហានិភ័យ​ក្នុង​ការកើត​ជំងឺមហារីក ជំងឺ​បេះដូង និង ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​២

Credit: រស្មីកម្ពុជា

​ខ្ទឹមស​ត្រូវបាន​ប្រើ​ដើម្បី​ព្យាបាល​ជំងឺ​រាប់ពាន់​ឆ្នាំ​មកហើយ​។ ប៉ុន្តែ​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​សរុបសេចក្តី​ថា ការ​ទទួលទាន​ខ្ទឹមស ពិត​ជាមាន​អត្ថប្រយោជន៍​ច្រើន​ដល់​សុខភាព​។​ ​ការសិក្សា​មួយ​បាន​រកឃើញថា​ការ​ទទួលទាន​គ្រឿងទេស​មួយ​នេះ​អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​ក្នុង​ការកើត​ជំងឺមហារីក ជំងឺ​បេះដូង និង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​២​។​ ​យោងតាម​ក្រុម​អ្នកស្រាវជ្រាវ​នៅ​សាកលវិទ្យាល័យ​ណ​ត់​ធី​ង​ហ៊ែ​ម របស់​អង់គ្លេស បានឱ្យដឹងថា របៀប​ដែល​ខ្ទឹមស​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​កម្រិតណា​នោះ គឺ​អាស្រ័យ​លើ​វិធី​រៀបចំ​ទទួលទាន​វា​។​ ​អ្នកដឹកនាំ​ការសិក្សា​នេះ គឺ​វេជ្ជបណ្ឌិត ភី​ត​ធឺ រ៉ូ​ស បាន​បកស្រាយ​ថា អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ពី​ខ្ទឹម គឺ​បាន​ដោយសារតែ​បរិមាណ​នៃ​សមាសធាតុ​ជាច្រើន​នៅក្នុង​ខ្ទឹមស ដែល​ភាគច្រើន​គឺ សារធាតុ ស៊ុ​ល​ផួ​រិ​ក​។​ ​កម្រិត​ផ្សេងៗ​គ្នា​នៃ​សមាសធាតុ​ជាច្រើន​ត្រូវបាន​បញ្ចេញ តាមរយៈ​ការ​ចិញ្ច្រាំ​ខ្ទឹម លាយ​ជាមួយ​ប្រេង​បន្លែ ឬ ត្រាំ​វា​ក្នុង​ស្រា ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា “​ការព្យាបាល​ដោយ​ខ្ទឹម​តាមបែប​ទី​បេ​តិ៍​បុរាណ​”​។​ ​ក្រុម​អ្នកស្រាវជ្រាវ​និយាយថា នេះ​អាច​ពន្យល់​ពី​លទ្ធផល​ផ្សេងគ្នា​នៃ​ប្រសិទ្ធភាព​ខាង​សុខភាព​របស់​ខ្ទឹមស​។​ ​ប៉ុន្តែ​វេជ្ជបណ្ឌិត​រ៉ូ​ស​និង​មិត្ត​រួម​ការងារ​របស់គាត់​បា​ន​សារភាពថា វា​នៅតែ​ជា​អាថ៌កំបាំង​ថា​តើ​វិធីសាស្ត្រ​នៃ​ការ​ញ៉ាំ​ខ្ទឹមស​មួយណា មាន​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ជាង​៕
Load disqus comments

0 comments

វីរុសបំប្លែងថ្មី Omicron បង្ករលកឆ្លងកូវីដ-១៩ លើកទី៤ ក្នុងប្រទេសអាហ្វ្រិកខាងត្បូង (Video inside)

(អាហ្វ្រិកខាងត្បូង)៖ រដ្ឋមន្ត្រីសុខាភិបាលអាហ្រ្វិកខាងត្បូង លោក Joe Phaahla បាននិយាយនៅថ្ងៃសុក្រ ទី០៣ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២១នេះ ប្រទេសរបស់លោកកំពុងរង...